Rotary Maarssen presents the Doornburg Experience

image.jpg

Doornburgh is een aan de rivier de Vecht gelegen 17e-eeuwse buitenplaats in het dorp Maarssen. Het huis is tezamen met onder meer het eromheen gelegen park, de toegangshekken, een timmermanswoning en een ijskelder erkend als rijksmonument.

image.jpg

De Amsterdamse koopman Jan Claesz. Vlooswijck kocht in 1623 het stuk grond waar Doornburg op staat, waarna Hendrick de Beijer de nieuwe eigenaar werd en het in 1653 doorverkoopt aan Pieter Brugman inclusief een erop aanwezige hofstede. johan van Eegeren nam het twee jaar later over waarbij er immiddels sprake is van een buitenplaats

De Utrechtse domheer Willem van Zon kreeg het in 1684 in zijn bezit. Vermoedelijk liet hij het huis grootschalig verbouwen. Na het overlijden van Van Zon nam Abraham van Romswinckel het in 1718 over waarna het bij twee Portugees-Joodse families terecht kwam. Het zeer kostbare smeedijzeren hekwerk aan de Vechtzijde dateert uit deze periode en werd vermoedelijk in 1725 door de eigenaar Jacobus de Chaves aangebracht. Jan Elias Huydecoper kocht het in 1772 en tot 1912 zou Doornburgh binnen deze familie blijven. De aangrenzende buitenplaats Goudestein was in deze periode ook in hun bezit. De gronden van Doornburgh werden daarbij uitgebreid (zie ook: Elsenburg) en begin 19e eeuw voorzag de landschapsarchitect J.D. Zocher jr. het van een bos en park. De volgende eigenaar, Jan Pieter van Voorst tot Beesel, besloot tot een grootschalige restauratie, tevens werd onder meer de entree gewijzigd en voorzien van een begin 18e-eeuwse Groningse ingangspartij. De plafondschildering op doek, eerst aangebracht na 1920, is van de hand van Jan Abel Wassenbergh. Daarnaast gaf Van Voorst het een bestemming als museum.

Sinds 1957 is Doornburgh in bezit van de Kanunnikessen van het Heilige Graf. Deze lieten rond 1965 een door J. de Jong en D. van der Laan ontworpen nieuw kloostercomplex, Priorij Emmaus, bouwen op het landgoed. In 2013 werd dit kloostercomplex voorgedragen als rijksmonument in het kader van diverse belangrijk geachte werken uit de wederopbouw.

Oorspronkelijk hoorde bij Doornburgh een theekoepel. In de tweede helft van de 20e eeuw is die verplaatst naar het nabijgelegen Bolenstein.

 (Bron wikipedia)

 

Zondag 6 juli organiseert de Rotary Maarssen opnieuw de Doornburg experience! 

Een gezellige middag voor jong en oud met als goede doel het ondersteunen van de zusters en het landgoed. Tijdens deze middag is er voor jong en oud het nodige te beleven en is er een compleet verzorgde BBQ

De middag word voorafgegaan door een oldtimer rally! 

impressie editie 2013

impressie editie 2013

resultaat van een gezellige dag.

resultaat van een gezellige dag.

image.jpg

Mocht u interesse hebben in kaarten voor deze geweldige middag, we brengen u graag in contact met de heren van Rotary Maarssen. 

Naeld& is trotse sponsor van deze dag! 

image.jpg

 

Landgoed Doornburg is ook een uitstekende vergaderlocatie voor bedrijven! 

Een bezoek aan het website of het landgoed zelf is dan ook zeker aan te raden. 

www.landgoeddoornburgh.nl